Na sviatky môžete občas urobiť v rámci racio- alebo bio-stravovania aj malú obmenu sviatočného „pečenia“ pri dodržaní osvedčenej vegetariánskej tradície. V minulej časti som zverejnila osvedčené recepty – ako na pečenie inak ako klasicky… Dopĺňam ich o ďalšie, na ktoré sa ma najčastejšie pýtate 🙂
Celozrnné pagáče
Zloženie:
400 g celozrnnej pšeničnej múky
100 g sójovej múky
50 g pohánkovej múky
1 balíček prášku do pečiva s vínnym kameňom
50 ml ľanu
50 ml lúpanej slnečnice
50 ml sezamu
150 ml posekaných vlašských orechov (nie mletých)
½ balíčka sušeného droždia (na 1/2kg múky)
100 ml slnečnicového oleja
250-300 ml teplej vody
2 čajová lyžička rasce
3-4 čajové lyžičky soli
štipka trstinového cukru
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
Postup:
Najprv pomiešame všetky suché zložky a potom pridáme olej a teplú vodu. Dobre vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple postáť cca 30 minút. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme kolieska. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C.