Na sviatky môžete občas urobiť v rámci racio- alebo bio-stravovania aj malú obmenu. Sviatočné pečenie môže byť pri dodržaní osvedčenej vegetariánskej tradície (s celozrnnou múkou a pod.) zdravšie a netreba pre to spraviť tak veľa. Vybrala som osvedčené recepty, ktoré viacero rokov slávili u nás úspech. Sú súčasťou našej vianočnej kuchyne už roky, hoci niektoré roky ich nerobievam 🙂
Celozrnné medovníky
Zloženie:
650 g špaldovej múky
250 g masla
250 g trstinového cukru
3 polievkové lyžice medu
3 celé vajcia
1 čajová lyžička perníkového korenia
1 čajová lyžička mletej škorice
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
Postup:
Vajcia „vyšľaháme“ s trstinovým cukrom a následne aj s maslom. Potom pridáme ostatné sypké suroviny a vypracujeme cesto. Na noc ho odložíme do chladničky. Čím dlhšie stojí špaldová múka, tým sa s ňou lepšie pracuje.
Na druhý deň cesto rozvaľkáme na cca 5 mm plát. Vykrajujeme tvary, ktoré potrieme vodou a posypeme mandľovými hoblinami. Pečieme na papieri vo vyhriatej rúre pri 180°C cca 10 minút.
Konzumovať sa dajú hneď po upečení, netreba čakať, kým zmäknú 🙂